IZVEŠTAJ o radu Društva ekonomista Kragujevca u periodu od 2016. do 2020. godine

Rad Društva ekonomista Kragujevca u periodu od 26.02.2016. do 12.02.2020. godine realizovan je kroz:

  • organizaciju naučnih skupova, savetovanja, seminara i okruglih stolova;
  • prenos praktičnih znanja kroz obuku i trening;
  • saradnju sa visokoškolskim institucijama;
  • saradnju sa srodnim organizacijama u zemlji i

učešće u humanitarnim akcijama i manifestacijama.
Protekle četiri godine funkcionisanja Društva ekonomista Kragujevca obeležene su organizovanjem najmanje jednog velikog događaja u svakoj godini. U 2016. godini izvršeno je konstituisanje organa i tela Društva i donošenje planova za aktivnosti u narednim godinama.
Velika nacionalna Konferencija pod nazivom Kako podstaći preduzetništvo u Republici Srbiji, obeležila je 2017. godinu. Konferencija je okupila preko 200 učesnika iz realnog i finansijskog sektora ekonomije, kao i najznačajnije predstavnike privrednog okruženja kako regiona, tako i nacionalnih i međunarodnih institucija.
Svoje učešće na konferenciji uzeli su ambasador Nemačke u Republici Srbiji Aksel Ditman, predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Fiskalnog saveta Srbije prof. dr Pavle Petrović, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, šef skupštinskog odbora za finansije Aleksandra Tomić, stručni saradnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za mala preduzeća Goran Radojević, v.d. direktora Privredne komore Srbije – RPK Kragujevac Predrag Lučić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu Gorica Bačanin, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, predstavnik Biznis inovacionog centr Kragujevac Ivan Marković, predstavnici lokalne samouprave grada Kragujevca, brojni privrednici i zaposleni u bankarskom sektoru, kao i eminenti profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.


Konferenciju je otvorio i njenim radom moderirao prof. dr Petar Veselinović, predsednik Društva ekonomista Kragujevca i član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije.


Cilj konferencije bilo je ukazivanje na aktuelno stanje, trendove i praktičnie probleme razvoja sektora MSPP u Srbiji kao glavnog nosioca ekonomskog razvoj, kao i predstavljanje Društva Ekonomista Kragujevca i svih njenih članova kroz prizmu aktivne podrške razvoju ovog sektora. Takođe, konferencija je poslužila i kao platforma poslovnog umrežavanja u smislu ostvarivanja novih i učvršćivanja postojećih kontakata između predstavnika realnog i finansijskog sektora.


Na Konferenciji su doneti odredjeni zaključci koji nedvosmisleno ukazuju da razvoj privatnog preduzetništva treba da predstavlja ključnu polugu razvoja privrede Srbije.
Iste godine (2017), u organizaciji Društva ekonomista Kragujevca, Evropskog pokreta u Srbijii i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu održana debata Investicije i ulaganja u Srbiji – šta nedostaje? Učešće u debati uzelo je preko 70 učesnika iz redova profesora i studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, članova Društva ekonomista Kragujevca, uglednih privrednika i bankara, predstavnika Odbora za finansije Skupštine Republike Srbije i predstavnika organa lokalne samouprave. Uvodničari u debati bili su prof. dr Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Miša Brkić, novinar i doc. dr Marko Slavković, prodekanom za nauku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Učesnici debate složili su se da je Republika Srbija puno uradila u privlačenju, pre svega, stranih direktnih investicija, ali da ima još puno prostora na tom području. To se naročito odnosi na mogućnost poboljšavanja poslovnog ambijenta i funkcionisanja institucija pravne države. Zajednički imenitelj svih učesnika u debati odnosio se na pasivnu poziciju domaćih investitora kojima, u praksi, nije pružena ista šansa kao stranim investitorima. Ne postoji zemlja u svetu koja se razvila samo na podsticanju stranih investitora, zaključeno je na kraju debate.


U organizaciji Društva ekonomista Kragujevca, udruženja građana Kolevka je najveće prostranstvo i udruženja građana Opstanak, 23. novembra 2018. godine, u Svečanoj sali Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, održan je okrugli sto na temu Uticaj demografskih i migracionih tokova na ekonomski razvoj Republike Srbije.


Uvodna izlaganja na ovom Okruglom stolu imali su Vladika šumadijski gospodin Jovan Mladenović, Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik udruženja građana „Opstanak“ prof. dr Dragan Bataveljić. Pored eminintnih stručnjaka iz ove oblasti, Okruglom stolu su prisustvovali i predsednici opština Knić, Ražanj i Aleksandrovac, dok je grad Kragujevac predstavljala članica Gradskog veća za za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović. Veoma je bilo zapaženo i učešće studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i učenika srednje Ekonomske škole iz Kragujevca.
Na Okruglom stolu Uticaj demografskih i migracionih tokova na ekonomski razvoj Republike Srbije vodila se veoma aktivna diskusija između učesnika o merama koje se preduzimaju kako bi se popravio demografski i migracioni saldo Republike Srbije. Zaključci, do kojih su došli izlagači i učesnici Okruglog stola predočeni su nosiocima političke i ekonomske vlasti u Republici Srbiji, kao i celokupnoj domaćoj javnosti.


Tokom trajanja Okruglog stola predstavljen je pilot projekat Podrška pronatalitetnoj politici u opštini Knić kroz ekonomsko osnaživanje mladih bračnih parova koji se bave poljoprivredom, koji su realizovali opština Knić i Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, uz podršku Ministarstva za demografiju i populacionu politiku. Tom prilikom potpisan je i Sporazum o dugoročnoj saradnji opštine Knić i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
U suorganizaciji sa Alumni klubom JICA Komisije za zaštitu konkurencije Japana i Komisijom za zaštitu konkurencije Republike Srbije, Društvo ekonomista Kragujevca organizovalo je tribinu na temu Politika zaštite konkurencije u Japanu i Republici Srbiji. Tribina je održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, 02. decembra 2019. godine.
O Politici zaštite konkurencije u Japanu, govorili su Vuk Leković i Aleksandar Ravić iz Komisije za zaštitu konkurencije, dok su o Politici zaštite konkurencije u Srbiji, zapažena izlaganja imali profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Ljiljana Maksimović i Milan Kostić.
O praktičnoj primeni zaštite konkurencije u svojim branšama govorili su Vladimir Antonijević – član Komisije za kontrolu državne pomoći i Bojan Miličić – direktor filijale Vojvođanske banke u Kragujevcu.
Od mnogobrojnih humanitarnih akcija i manifestacija koje je Društvo ekonomista Kragujevca imalo u proteklom periodu, vredi izdvojiti suorganizaciju manifestacije Čuvari kulturnog nasleđa, koja je održana ispred zgrade rektorata Univerziteta u Kragujevcu, 28 juna 2019. godine.

Predsednik Društva
Prof. dr Petar Veselinović