ИЗВЕШТАЈ о раду Друштва економиста Крагујевца у периоду од 2016. до 2020. године

Рад Друштва економиста Крагујевца у периоду од 26.02.2016. до 12.02.2020. године реализован је кроз:

  • организацију научних скупова, саветовања, семинара и округлих столова;
  • пренос практичних знања кроз обуку и тренинг;
  • сарадњу са високошколским институцијама;
  • сарадњу са сродним организацијама у земљи и

учешће у хуманитарним акцијама и манифестацијама.
Протекле четири године функционисања Друштва економиста Крагујевца обележене су организовањем најмање једног великог догађаја у свакој години. У 2016. години извршено је конституисање органа и тела Друштва и доношење планова за активности у наредним годинама.
Велика национална Конференција под називом Како подстаћи предузетништво у Републици Србији, обележила је 2017. годину. Конференција је окупила преко 200 учесника из реалног и финансијског сектора економије, као и најзначајније представнике привредног окружења како региона, тако и националних и међународних институција.
Своје учешће на конференцији узели су амбасадор Немачке у Републици Србији Аксел Дитман, председник привредне коморе Србије Марко Чадеж, председник Фискалног савета Србије проф. др Павле Петровић, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, шеф скупштинског одбора за финансије Александра Томић, стручни сарадник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за мала предузећа Горан Радојевић, в.д. директора Привредне коморе Србије – РПК Крагујевац Предраг Лучић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Крагујевцу Горица Бачанин, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненад Поповић, представник Бизнис иновационог центр Крагујевац Иван Марковић, представници локалне самоуправе града Крагујевца, бројни привредници и запослени у банкарском сектору, као и еминенти професори Економског факултета Универзитета у Крагујевцу.


Конференцију је отворио и њеним радом модерирао проф. др Петар Веселиновић, председник Друштва економиста Крагујевца и члан Председништва Савеза економиста Србије.


Циљ конференције било је указивање на актуелно стање, трендове и практичние проблеме развоја сектора МСПП у Србији као главног носиоца економског развој, као и представљање Друштва Економиста Крагујевца и свих њених чланова кроз призму активне подршке развоју овог сектора. Такође, конференција је послужила и као платформа пословног умрежавања у смислу остваривања нових и учвршћивања постојећих контаката између представника реалног и финансијског сектора.


На Конференцији су донети одредјени закључци који недвосмислено указују да развој приватног предузетништва треба да представља кључну полугу развоја привреде Србије.
Исте године (2017), у организацији Друштва економиста Крагујевца, Европског покрета у Србијии и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу одржана дебата Инвестиције и улагања у Србији – шта недостаје? Учешће у дебати узело је преко 70 учесника из редова професора и студената Економског факултета Универзитета у Крагујевцу, чланова Друштва економиста Крагујевца, угледних привредника и банкара, представника Одбора за финансије Скупштине Републике Србије и представника органа локалне самоуправе. Уводничари у дебати били су проф. др Михаило Црнобрња, председник Европског покрета у Србији, Миша Бркић, новинар и доц. др Марко Славковић, продеканом за науку Економског факултета Универзитета у Крагујевцу.
Учесници дебате сложили су се да је Република Србија пуно урадила у привлачењу, пре свега, страних директних инвестиција, али да има још пуно простора на том подручју. То се нарочито односи на могућност побољшавања пословног амбијента и функционисања институција правне државе. Заједнички именитељ свих учесника у дебати односио се на пасивну позицију домаћих инвеститора којима, у пракси, није пружена иста шанса као страним инвеститорима. Не постоји земља у свету која се развила само на подстицању страних инвеститора, закључено је на крају дебате.


У организацији Друштва економиста Крагујевца, удружења грађана Колевка је највеће пространство и удружења грађана Опстанак, 23. новембра 2018. године, у Свечаној сали Економског факултета Универзитета у Крагујевцу, одржан је округли сто на тему Утицај демографских и миграционих токова на економски развој Републике Србије.


Уводна излагања на овом Округлом столу имали су Владика шумадијски господин Јован Младеновић, Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и председник удружења грађана „Опстанак“ проф. др Драган Батавељић. Поред емининтних стручњака из ове области, Округлом столу су присуствовали и председници општина Кнић, Ражањ и Александровац, док је град Крагујевац представљала чланица Градског већа за за здравствену и социјалну заштиту др Гордана Дамњановић. Веома је било запажено и учешће студената Економског и Правног факултета, као и ученика средње Економске школе из Крагујевца.
На Округлом столу Утицај демографских и миграционих токова на економски развој Републике Србије водила се веома активна дискусија између учесника о мерама које се предузимају како би се поправио демографски и миграциони салдо Републике Србије. Закључци, до којих су дошли излагачи и учесници Округлог стола предочени су носиоцима политичке и економске власти у Републици Србији, као и целокупној домаћој јавности.


Током трајања Округлог стола представљен је пилот пројекат Подршка пронаталитетној политици у општини Кнић кроз економско оснаживање младих брачних парова који се баве пољопривредом, који су реализовали општина Кнић и Економски факултет Универзитета у Крагујевцу, уз подршку Министарства за демографију и популациону политику. Том приликом потписан је и Споразум о дугорочној сарадњи општине Кнић и Економског факултета Универзитета у Крагујевцу.
У суорганизацији са Алумни клубом ЈИЦА Комисије за заштиту конкуренције Јапана и Комисијом за заштиту конкуренције Републике Србије, Друштво економиста Крагујевца организовало је трибину на тему Политика заштите конкуренције у Јапану и Републици Србији. Трибина је одржана на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу, 02. децембра 2019. године.
О Политици заштите конкуренције у Јапану, говорили су Вук Лековић и Александар Равић из Комисије за заштиту конкуренције, док су о Политици заштите конкуренције у Србији, запажена излагања имали професори Економског факултета Универзитета у Крагујевцу Љиљана Максимовић и Милан Костић.
О практичној примени заштите конкуренције у својим браншама говорили су Владимир Антонијевић – члан Комисије за контролу државне помоћи и Бојан Миличић – директор филијале Војвођанске банке у Крагујевцу.
Од многобројних хуманитарних акција и манифестација које је Друштво економиста Крагујевца имало у протеклом периоду, вреди издвојити суорганизацију манифестације Чувари културног наслеђа, која је одржана испред зграде ректората Универзитета у Крагујевцу, 28 јуна 2019. године.

Председник Друштва
Проф. др Петар Веселиновић